kolmapäev, 8. mai 2013

GPS-i abil oma GoogleMaps kaardi koostamine

GPS seadmed

GPS seadmed võimaldavad meil satelliitide abil Maa pinnal oma asukohta määrata.
Ümber Maa tiirleb 24 satelliiti ning igas Maakera punktis on neist ühel ajahektel nähtavad vähemalt 4. Nende 4 satelliidi signaali abil suudabki GPS seade meile teada meie asukoha geograafilised koordinaadid.
GPS seadmes peab olema aluskaart, see millele meie asukoht kuvatakse. GPS seadmed võimaldavad ka liikuda soovitud asukohta (autode navigatsiooniseadmed) ning salvestada huvipakkuvate objektide asukohti.


Google Maps

Google Maps keskkond https://maps.google.com/ - oma kaardi tegemiseks tuleb keskkonda sisse logida (Google kasutajakonto).

GPS-iga salvestatud punkte saab kanda ka Google Maps kaardile. Selleks tuleb keskkonda sisse logida, klõpsata nupul "Minu kohad" ja edasi "Koosta kaart".
Järgmises akna saab anda kaardile nime ("Title" all kastis) ning kirjutada ka pikem selgitus, mis kaardiga on tegemist ("Description" all kastis).
Kaardi puhul saab valida, kas kaart on avalik ehk kõikidele internetis nähtav (linnuke "Public" ees) või siis varjatud ning nähtav ainult neile, kellega Sa kaarti jagad (linnuke "Unlisted" ees).

GPS-iga salvestatud punktide kaardile kandmiseks tuleb klõpsata lingil Import. Järgmises aknas tuleb Lehitse nupu kaudu otsida arvutiga ühendatud GPS seadmest üles vajalik fail (faililaiend gpx).
Nupp "Upload from File" laeb GPS seadmest saadud faili Googlemaps keskkonda üles ja kaardile ilmuvad salvestatud punktid.

Kaardile tekkinud punktil klõpsates on võimalik muuta punkti nime ning lisada kirjeldust (Rich text valikuga ka pilti. Pilt tuleb enne internetti mõnda teise keskkonda üles laadida ning sealt Google Mapsi linkida).