teisipäev, 8. november 2016

Pildipangad internetist. Pildi aadress (URL)

Kuidas kasutada pilte oma töödes?

Internetis olevatel piltidel on samuti autor ja piltide kasutamiseks tuleb autorilt luba küsida. Koolitöödes tohib internetis olevaid pilte kasutada, aga neile tuleb viidata (kui autori nimi ei ole leitav, siis tuleb lisada pildi internetiaadress ehk URL).

Selline märk (copyright) pildi (või ka teksti juures) tähendab, et kindlasti tuleb autori käest luba küsida ning ilma loata pilti kasutada ei tohi. Autor annab selle märgiga sellest teada.
Selline märk (Creative Commons) pildi või ka teksti juures tähendab, et autor annab teada, et luba pildi kasutamiseks tema käest küsima ei pea ning pilt on antud tasuta kasutamiseks.


Creative Commons litsentsi puhul saab autor teada anda, mis tingimustel ta oma pildi tasuta kasutada annab.
BY - autorile tuleb viidata ehk autori nimi tuleb pildi juurde kirja panna
SA - share alike - pilti tuleb edasi jagada samadel tingimustel (ehk samuti tasuta litsentsiga).
ND - no derivatives - pilti ei tohi muuta
NC - non commercial - pilti ei tohi kasutada materjalides, mida on plaanis hiljem müüa.

Tasuta kasutamiseks mõeldud piltide otsimine Googles

Google otsingumootor annab sõnale vastuseks hulgaliselt pilte, kõik need ei ole tasuta kasutatavad. Selleks, et leida tasuta kasutamiseks mõeldud litsentsiga pilte, tuleb kasutada Google otsingutööriistu.



Pildi internetiaadress

Igal internetis oleval pildil on olemas oma ainulaadne aadress (URL). Selle aadressi leiad veebilehitseja (brauser) aadressirealt (vt pilt).

Pildifailide puhul on aadressi lõpus tavaliselt peale punkti tähelühendid jpg, png, gif

Pildiaadressi leidmine Google otsingumootorit kasutades

Kui oled Googlest sobiva pildi leidnud, siis õige pildiaadressi saad kätte siis, kui klõpsad pildid ja valid paremal avanenud paneelist "Kuva kujutis". Siis kuvatakse sulle ainult leitud pilt ning aadressiribal on URL, mis viib sellele pildile.


Aadressi kopeerimiseks veebilehitseja aadressiribalt klõpsa sellel paremat hiireklahvi ja vali Copy. Dokumendis, kuhu soovid kopeeritud aadressi lisada, klõpsa samuti paremat hiireklahvi ja vali Paste.
Samamoodi töötavad ka klahvikombinatsioonid Ctrl+C (kopeerimiseks) ja Ctrl+V (kleepimiseks).

Pildi aadressi saab kätte ka siis, kui klõpsata pildil paremat hiirklahvi ja valida avanenud menüüst Copy Image Location või Kopeeri kujutise aadress.
Pilt: https://pixabay.com/static/uploads/photo/2016/10/16/22/44/glass-ball-1746506_960_720.jpg

Tasuta pildipangad

Pixabayhttps://pixabay.com/ - suur valik erinevaid pilte (ka vektorgraafikat), mida võib täiesti vabalt kasutada. Põhimõtteliselt pole vaja ka autorile viidata. Pilte võib muuta ja kasutada teostes, mis on mõeldud müügiks. Piltide väiksemaid versioone (täiesti sobivad veebi jaoks) saab alla laadida ilma keskkonna kasutajaks hakkamata, suuremaid versioone (trükimeediasse sobivaid) saab alla laadida (tasuta) siis, kui oled Pixabay kasutaja. Kasutajakonto loomine on tasuta, kasutada saab ka Google kontoga.
Pilte tuleb otsida ingliskeelsete sõnadega!

Pexelshttps://www.pexels.com/ - suur valik erinevaid pilte. Piltide allalaadimiseks pole vaja keskkonda kasutajat teha. Pilte tuleb otsida ingliskeelsete sõnadega. Reklaamina pakub tasuliste keskkondade fotosid (Shutterstock jms) - nende osas tasub olla tähelepanelik.

Unsplashhttps://unsplash.com/ - palju erinevaid pilte ja pildikogumikke (autorite poolt tehtud). Vabaks kasutamiseks. Piltide allalaadimiseks ei pea kasutajat tegema, tuleb klõpsata nupul Download ja siis pildil paremat hiireklahvi ning valik "Salvesta pilt ...".

Morguefilehttps://morguefile.com/ - suur valik erinevaid pilte. Ilma keskkonna kasutajaks registreerimata saab alla laadida väikeseid pildifaile. Kasutajaks registreerides (tasuta) saab alla laadida ka suuremaid faile. Pilte tuleb otsida ingliskeelsete sõnadega.

Ülesanne 1
Leia internetist üks pilt (Googlest otsimisel kasuta otsingutööriistade alt võimalust otsida taaskasutuseks mõeldud pilte), lisa see oma blogisse ning kleebi pildi alla ka selle aadress veebis.

Ülesanne 2 
Saada oma blogi URL ehk internetiaadress õpetajale vilve.roosioks@g.viimsi.edu.ee

Pildi lisamine blogisse (juhend)